Sok-sok évvel ezelőtt történt egy furcsa eset, ami akkor még megmosolyogtató volt sokak számára, mára viszont a gasztronómiában a kísérletező kedvű, bátor vállalkozók ismérve lett.
Valamikor a távoli múltban hazánkban rendeztek egy gasztronómiai találkozót, ahol a távol-keleti országoktól a tengerentúlig minden ország képviseltette magát. A lényege az volt, hogy az emberek megismerkedjenek más kultúrák étkezési szokásaival, a legnépszerűbb ínyencségekkel. Ebből kifolyólag a magyar asztalon helyet kapott a marhapörkölt, a nokedli és a madártej is többek közt, mint tradicionális hungarikumok. A résztvevők közt volt egy koreai csapat is, akiknek szimpatikus volt a magyar teríték, viszont nem kaptak semmilyen segítséget ahhoz, hogy melyik ételt hogyan kell elfogyasztani. Így történhetett meg az, hogy a koreaiak közül volt, aki a madártejet párosította egy tányéron a gőzölgő pörköltünkkel. Állítólag a koreai ízlésnek tökéletesen megfelelt. Erre a párosításra még ma is felkapnánk a fejünket, ahogy a tökmagos sós vanília fagyira is.
Pedig ez utóbbi nem egy véletlen konyhai malőr eredménye, hanem tudatos és hosszú időn át tartó kísérletezés díjnyertes eredménye Veszprémben.
Pedig, ahogy a fagyizó tulajdonosai elmesélték, ők egyszerű veszprémiek, mindkettejüknek volt és van polgári szakmája, a fagyizót szenvedélyből nyitották meg. Az elhivatottságuk és kísérletező kedvüket pedig 2020-ban a Balaton fagyija címmel ismerte el a szakma a már említett tökmagos sós vanília kreálmányukkal. A klasszikus ízek mellett pedig még olyan különlegességekre is rá lehet bukkanni a kínálatban, mint például a kapros-túrós, vagy a mákos-meggyes fagyi.