2025. október 28.

2000. október 27-e egy átlagos napnak tűnik Veszprém történelmében, pedig valójában a kezdete egy olyan történetnek, ami azóta, azaz kereken huszonöt éve íródik, sőt, formálja a Királynék városának turisztikai és kulturális életét. Az Oliva étterem asztalai mellett olyan későbbi sikertörténetek fogalmazódtak meg, mint például a VeszprémFest, de az igazi veszprémi kuriózumát azok az apró történetek adják a helynek, amiből többet is felelevenítettek hétfő délután az étterem születésnapi ünnepségén.

Akár egy nagy visszaszámlálót is bekapcsolhatott volna Mészáros Zoltán, az Oliva étterem tulajdonosa, ami hétfőn, azaz október 27-én számolt volna vissza 17:00 óráig. Ugyanis éppen ebben az időpontban, pontban huszonöt évvel ezelőtt nyitotta meg a kapuit a Buhim utcában az Oliva étterem. A tulajdonosok akkor ott álltak az új étterem ajtajában és 17:03-kor már-már a kétségbeesés tört rájuk, hogy a vállalkozás nem fog működni, mivel egy vendég sem jelent meg. Pedig akkoriban szokatlan módon teleplakátolták a várost az Oliva megnyitásának hírével. 17:05-kor aztán mégis megérkezett az első vendég, akiket az évek alatt aztán sok másik követett.

Az Olivában pedig csak gyűltek az élmények, amikből többet is felidézett Mészáros Zoltán a hétfői jubileumi fogadáson, amit percre pontosan a huszonöt évvel ezelőtti nyitás időpontjára időzítettek az Oliva rooftop bárjában.

Az eseményen jelen volt több törzsvendég és olyan veszprémiek, akik így, vagy úgy, de részei voltak az Oliva negyed évszázadának. Olyanok is, akik már a nyitáskor is ott voltak és tanúi voltak, ahogy öt óra után pár perccel megérkeznek az első vendégek.

Mészáros Zoltán velük együtt idézett fel az olyan történeteket, mint például az étterem udvarán található kerámia sárkányét, aminek huszonhét centiméteres méretére már sok legenda született, valójában a keramikusmesternek akkora kemencéje volt, hogy nagyobb méretben nem tudta akkor még elkészíteni, a 2000-es évek útikönyveiben mégis úgy jelent meg, mint egy hatalmas alkotás. Amikor pedig a külföldi vendégek rádöbbentek, hogy valójában mekkora a sárkány valódi mérete, azok a pillanatok is okoztak derűs pillanatokat az Olivában. De itt állt össze a VeszprémFest eredeti koncepciója is, ami aztán mára Európa egyik magasan jegyezett prémium zenei fesztiválja lett, a világhírű fellépők közül pedig többen is megfordultak az étteremben is.

Az Oliva étterem megnyitása után nem sokkal a szobák is elkészültek, amik aztán időről időre bővültek – legutoljára az EKF alatt –, ma már több, mint negyven szoba várja a vendégeket.

A baráti hangulatú eseményen Mészáros Zoltán felidézte ezeket a mérföldköveket is a vállalkozás életében, de a fő hangsúly mégis a közös történeteken volt, amit a tulajdonoson kívül a többi megszólaló is tovább erősített.

Köztük volt Porga Gyula, Veszprém polgármestere, aki amellett, hogy méltatta az Oliva megalkotóit, köztük Mészáros Tündét, aki a dizájn kialakításában és folyamatos megújításában vállalt nagy szerepet, rávilágított egy érdekes jelenségre, ami szintén az étterem Veszprémben betöltött fontos szerepét bizonyítja. Ugyanis ugyanitt sokáig a Puszati étterem működött, aminek a romos épületét vásárolta meg Mészáros Zoltán, hogy ismét étteremként nyissa ki, sokak hitetlenkedése mellett, ahogy ő maga mesélte az anekdoták között. A polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, Veszprémben számos ikonikus épület nehezen vetkőzi le régi nevét, például az Erzsébet-sétányt sokáig Lenin-ligetként emlegették, de a CODE épülete is sokaknál a mai napig a Dimitrov.

Ezzel szemben az Olivát nagyon hamar megszokták és megszerették a veszprémiek, ami alátámasztja, hogy a hely tulajdonosai és az itt dolgozók mennyire is ismerik Veszprém és a veszprémiek szellemiségét.

Az eseményen ott volt Simon Attila is, a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki a sikerhez vezető utat úgy foglalta össze, mint a kitartó munka, a megújulásra való képesség és a vállalkozásra való gondos odafigyelés elegye, valamint, hogy a vállalkozók ne akarják minden áron aprópénzre váltani a múltat, hanem maguk formálják a saját jövőjüket. Mindez pedig az Oliva történetében kétségkívül megvan, mondta Simon Attila.

Rajtuk kívül a törzsvendégek közül Bárdos Jenő, egyetemi professzor, neveléstudós, Kováts Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar vezetője és Véh Balázs, a Katedra nyelvstúdió alapítója is köszöntötte a huszonöt éves Olivát.

Végezetül Mészáros Zoltán elmondta, az elmúlt huszonöt év sok szép emléket hozott össze, most pedig bizakodva tekint a következő huszonöt év elé is.

Forrás: vehir.hu

 

Utolsó módosítás2025. 10. 28.