2023.09.22. 11:00-20:30
Balaton Wine & Gourmet – 2. nap
Az esemény már véget ért!

A Balaton Wine & Gourmet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat legnagyobb szabású gasztronómiai vállalása, ahol nemzetközi kitekintés mellett a térség és az ország kulináris öröksége, borkészítési hagyományai és a gasztronómia egyre izgalmasabb jelene, lehetséges fejlődési útjai állnak a középpontban.

12:30 - 14:30: Francia élményebéd - Konyhaművészet felsőfokon
A francia haut cuisine minden bizonnyal a klasszikus konyhaművészet csúcsa, az ötfogásos étkezés során minden érzékünkre hatnak majd a válogatott séfek, a tányérokon a hagyományos francia konyha jellegzetes fogásai szerepelnek majd – tökéletesen kivitelezve, s igény szerint remek borokkal kísérve.
15:00 - 16:15: Burgundia mesterkurzus - Pinot-k és Chardonnay-k
A nagyvilágban Bordeaux talán ismertebb, de a szakértők szemében Burgundia a borkészítés fellegvára, évszázados hagyományokkal, tökéletesre csiszolt eljárásokkal és kiemelkedő termőterülettel. Gran crus-k és premier crus-k a világ egyik, ha nem a legjobb appelations-jairól.
17:00 - 18:15 Tokaj-Sauternes borpárbaj - Édes vetélkedés
Nemes borpárbaj, magyar-francia összecsapás két kiemelkedő termőterület legszebb tételeivel a nemzetközi borakadémikus dr. Fiáth Attila útmutatásával. Cukrok és savak, egyensúly, összhang ikonikus termelőkön és évjáratokon keresztül.
19:00 - 20:15: Cognac, Armagnac, Calvados mesterkurzus - Az égetett szeszesitalok csúcsán
A fenti földrajzi eredetvédett francia italok remek példái annak a kivételes marketing és reklámmunkának, ami az igazán jó főzdékben készülő és így egyébként valóban páratlan élményeket kínáló palackokat szerte a világon az italkultúra legfelső csúcsára juttatta. Vezetett kóstoló 6+1 különlegességgel.

14:00 - 14:45: Tésztaművészet - Francia pékáruk
A francia mindennapok elengedhetetlen velejárói a finom pékáruk, a baguette, a croissant, a pain au chocolate és a többiek. Most egy kiváló patisserie és boulangerie kínálatán keresztül kapunk ízelítőt a kenyerek és sütemények világából, természetesen kóstolóval egybekötve.
15:30 - 16:15: Bordeaux és Burgundia - Francia borok
Ha sajt és kenyér mellé még bor is kerül a franciák asztalára, akkor már nagy baj nem lehet, a nap folyamán e szentháromság talán legfényesebb tagjával is közelebbi kapcsolatba kerülhetünk a legismertebb szőlőfajták és borvidékek tételein keresztül.
17:00 17:45: Sajtvilág - Bonjour fromage
A sajtok ugyanúgy a francia étkezéskultúra alappillérei, mint a péksütemények, a nyolc nagy sajtcsaládba sorolható mintegy másfélezer különféle készítményt természetesen nem tudjuk mind bemutatni, de a legtöbbször földrajzi eredetvédett finomságok mibenlétével azért megismerkedhetünk és jó néhányat az ismertebb fajták közül meg is kóstolhatunk.
18:30 - 19:15: - A buborékok királynője - A francia pezsgő
A francia pezsgőkultúra vitán felül a világ legismertebbje, amely nem csak Champagne-t, hanem más borvidékeket is magában foglal. A szőlőfajták, eljárások, földrajzi területek szigorú meghatározása egészen kivételes italokat eredményez, melyek közül  néhányat meg is kóstolhatunk a hasznos ismeretanyag mellé.
19:45 - 20:30: Chanson est - Francia dalok
Mi mással zárhatnánk egy Franciaországnak szentelt napot, mint hamisítatlan francia zenével, a gasztronómiai kínálat mellett a francia kultúra másik szelete is színpadra kerül, a testi élvezetek mellett a léleknek is örömet nyújtva.

12:00 - 13:30: Quiche - A lepény
Az almatorta sós párja, mely számos változatban elkészíthető, s minden alkalomra tökéletes választás. A háziasszony ezúttal is a fáradhatatlan Kalas Györgyi, ahogyan már megszokhattuk.
14:30 - 16:00: Alfajores - Az argentin édesség
A francia konyha mellett, természetesen a másik vendégország, Argentina is bemutatásra kerül a legkisebbeknek is, Kalas Györgyi ezúttal a karamellás keksz, az argentin nemzeti édesség segítségével repíti a gyerekeket egy másik földrészre.
17:00 - 18:30: Almatorta - Tarte Tatin
A Tatin testvérek receptje mára az egész világon elterjedt, hazánkban éppen olyan népszerű, mint szülőföldjén, Franciaországban. Elkészítését a gyermek gasztronómia hazai nagykövete, Kalas Györgyi mutatja meg a kicsiknek.
19:30 - 20:30: Kulináris barangolások - Ízekkel a világ körül
A tavalyi évhez hasonlóan, idén is a számos szakmai és közönség elismeréssel díjazott Kalas Györgyi kalauzolja a gyermekeket a gasztronómia izgalmas világában, vigyázat, az ízutazás függőséget okozhat!

14:00 - 14:45: Kávé bemutató - A fekete leves
Újhullámos vagy hagyományos, robusta vagy arabica, olasz, francia vagy bécsi pörkölés? A kávézás hazai szerelmesei mindenre választ kaphatnak a kóstolással egybekötött bemutatón, ahol a kávékultúra az elmúlt években hazánkban is bekövetkezett fejlődéséről is szó esik majd.
15:30 - 16:15: Édes Balaton - Tokajon túl
Bizony készülnek természetes édes borok a Balatoni Borrégióban is, ezekből kapunk ízelítőt a már megszokott magas színvonalon a CEWI oktatógárdájának köszönhetően, akik ezúttal a száraz fehérborok helyett a balatoni borvidékek édes tételeit töltik a poharakba.
17:00 - 17:45: Vörös Balaton - Nem csak fehér
A Jásdi Istvántól kölcsönzött cím a balatoni kékszőlőket veszi górcső alá, idén a CEWI alapító és tulajdonos Horkay András és barátai a Balaton partján megtermett hazai és nemzetközi szőlőfajtákból készített borokat mutatja be a tavalyi fehérboros kóstolók után.
18:30 - 19:15: Pálinka in da House - Csak a gyümölcs
A balatonalmádi második generációs pálinkafőző mester, Csalló Gergő gyönyörű pálinkásüvegei nem mindennapi kincseket rejtenek. A kóstolás mellett a mesterség fortélyait, a különféle eljárások erényeit is megismerhetik a különleges hungarikum kedvelői.

Kolostorok és Kertek
8200 Veszprém, Veszprémvölgyi u. 68.

Jegyvásárlásra online itt van lehetőség.

6 éves kor alatti gyerekek érvényes belépővel rendelkező kísérővel ingyen látogathatják a rendezvényt.

A napijegy és a bérletjegy csak a rendezvény területére történő belépésre jogosít, a Jezsuita Templomban rendezett speciális, fizetős programokra ezen felül külön belépőjegy váltása szükséges.

A Jezsuita Templomban rendezett speciális, fizetős programokra váltott belépők az adott napra vonatkozóan a Balaton Wine & Gourmet rendezvény egész területére történő belépésre is jogosítanak egyben.

BWG Balaton Wine and Gourmet Nonprofit Kft.