Balaton Wine & Gourmet 2023 – 3. nap
Az esemény már véget ért!

A Balaton Wine & Gourmet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat legnagyobb szabású gasztronómiai vállalása, ahol nemzetközi kitekintés mellett a térség és az ország kulináris öröksége, borkészítési hagyományai és a gasztronómia egyre izgalmasabb jelene, lehetséges fejlődési útjai állnak a középpontban.

12:30 - 14:30:  Argentin élményebéd
Az 5 fogásos, az argentin konyha legkiválóbb ételeit bemutató élményétkezést nem kisebb híresség készíti, mint Carito Lourenço, az első női séf Argentínából, aki Michelin csillagot szerzett. A kivételes alkalom ételkölteményeihez a már megszokott módon remek borokat is lehet választani.
15:00 - 16:15: Kézműves sörök és egyebek
A dél-amerikai ország ugyan inkább borairól ismert a nagyközönség szemében, de izgalmas sörkultúrája is van. A vezetett kóstoló során a mindennapok Argentínájának italait élvezhetjük, ahogyan azt a helyiek teszik.
17:00 - 18:15:  Malbec mesterkurzus
A tangó és a marhasült mellett biztosan a Malbec borok jutnak mindenki eszébe, ha Argentína kerül szóba. A Cahors vidékéről származó szőlőfajta legszebb arcát Dél-Amerikában találta meg, Sebastian Giraldo a tavalyi sommelier bajnok kitűnő palackokat, s meglepetés tételeket hozott nekünk.
19:00 - 20:15: Balaton TOP 10
Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus vezetett kóstolóján olyan balatoni borok kerülnek a poharakba - szőlőfajtára, termőterületre, borkészítési eljárásra tekintet nélkül -, amelyek nemzetközi összehasonlításban is kitűnően vizsgáztak. Az egészen biztos, hogy nagyszerű élményben lehet részünk, de az is borítékolható, hogy a személyes borsor vitaindítóként is szolgál majd. 

14:00 - 14:45: Yerba mate (Dél-Amerika teája)
A tavalyi nagy sikerű teaszertartás után idén is készülünk egy különlegességgel, a távoli földrész, s benne természetesen díszvendégünk, Argentina a yerba mate hazája. A bemutató a növényt, az elkészítését, a hozzá kapcsolódó szokásvilágot ismerteti, és természetesen magát az italt is 
megkóstolhatjuk.
15:30 - 16:15: Asado (Argentín grill)
A külön erre a célra készült szerkezeten, a parilla-n vagy szabadtűzőn készül a híres argentin sült hús - jellemzően marhaszelet -, amelyet most Pablo Carrascosa asado mester keze nyomán kóstolhatunk, s megismerkedhetünk az argentin gasztrokultúra e kiemelten fontos elemével.
17:00 - 17:45: Újvilági csodák (Malbec és Torrontés)
Az újvilági bortermelés egyik nagyágyúja Argentina, a színpadi bemutató ezúttal főként a legismertebb szőlőfajtákat helyezi a középpontba és a poharakba, a fehér Torrontés-t és a vörös Malbec-et.
19:45 - 21:00: Tangó bemutató és milonga
Az argentin életérzés legszebb kifejezője a tangó, ez a gyönyörű, érzelmes dallamokra épülő érzéki tánc. Antonella Terrazas és párja a tangó különféle fajtáit mutatja be a közönségnek, melyet milonga, szabad társastánc követ a nagyszínpadon és környékén Gardel, Piazzola vagy éppen a Gotan Project szerzeményeit segítségül hívva.

12:00 - 13:30: Quiche
Az almatorta sós párja, mely számos változatban elkészíthető, s minden alkalomra tökéletes választás. A háziasszony ezúttal is a fáradhatatlan Kalas Györgyi, ahogyan már megszokhattuk.
14:30 - 16:00: Alfajores
A francia konyha mellett, természetesen a másik vendégország, Argentina is bemutatásra kerül a legkisebbeknek is, Kalas Györgyi ezúttal a karamellás keksz, az argentin nemzeti édesség segítségével repíti a gyerekeket egy másik földrészre.
17:00 - 18:30: Almatorta
A Tatin testvérek receptje mára az egész világon elterjedt, hazánkban éppen olyan népszerű, mint szülőföldjén, Franciaországban. Elkészítését a gyermek gasztronómia hazai nagykövete, Kalas Györgyi mutatja meg a kicsiknek.
19:30 - 20:30: Kulináris barangolások
A tavalyi évhez hasonlóan, idén is a számos szakmai és közönség elismeréssel díjazott Kalas Györgyi kalauzolja a gyermekeket a gasztronómia izgalmas világában, vigyázat, az ízutazás függőséget okozhat!

14:00 - 14:45: Pezsgő Balaton
Tavaly a CEWI oktatóinak értő tolmácsolásában a balatoni csendes fehérborok voltak főképp a terítéken, idén a nemzetközi borakadémikus Horkay András és csapata a tó többféle arcát is megmutatja az érdeklődőknek. Ez alkalommal a buborékos tételeké a főszerep.
15:30 - 16:15: Vörös Balaton
A Jásdi Istvántól kölcsönzött cím a balatoni kékszőlőket veszi górcső alá, idén a CEWI alapító és tulajdonos Horkay András és barátai a Balaton partján megtermett hazai és nemzetközi szőlőfajtákból készített borokat mutatja be a tavalyi fehérboros kóstolók után.
17:00 - 17:45: Édes Balaton
Bizony készülnek természetes édes borok a Balatoni Borrégióban is, ezekből kapunk ízelítőt a már megszokott magas színvonalon a CEWI oktatógárdájának köszönhetően, akik ezúttal a száraz fehérborok helyett a balatoni borvidékek édes tételeit töltik a poharakba.
18:30 - 19:15: Pálinka in da House
A balatonalmádi második generációs pálinkafőző mester, Csalló Gergő gyönyörű pálinkásüvegei nem mindennapi kincseket rejtenek. A kóstolás mellett a mesterség fortélyait, a különféle eljárások erényeit is megismerhetik a különleges hungarikum kedvelői.

Kolostorok és Kertek
8200 Veszprém, Veszprémvölgyi u. 68.

Jegyvásárlásra online itt van lehetőség.

6 éves kor alatti gyerekek érvényes belépővel rendelkező kísérővel ingyen látogathatják a rendezvényt.

A napijegy és a bérletjegy csak a rendezvény területére történő belépésre jogosít, a Jezsuita Templomban rendezett speciális, fizetős programokra ezen felül külön belépőjegy váltása szükséges.

A Jezsuita Templomban rendezett speciális, fizetős programokra váltott belépők az adott napra vonatkozóan a Balaton Wine & Gourmet rendezvény egész területére történő belépésre is jogosítanak egyben.

BWG Balaton Wine and Gourmet Nonprofit Kft.